Dansk korrekturlæsning (online)

Dansk korrekturlæsning (online)

Vælg dato:
Pris:
2.000 kr. ekskl. moms
Tilmeldingsfrist:
2 uger inden kurset. Hvis der er ledige pladser, tager vi imod tilmeldinger indtil dagen før kurset.

Kursus i dansk korrekturlæsning (online)

Dette kursus i korrekturlæsning er helt nyt. Det er nemlig et onlinekursus.

Kurset er en forkortet udgave af vores traditionelle kursus i korrekturlæsning. Onlinekurset varer 3 timer. 

Indledning

Er korrekturlæsning en af dine opgaver? Har du problemer med at rette fordi du er usikker mht. hvad der er sprogligt korrekt? Eller oplever du ofte at du ved du har ret når du læser korrektur, men at du ikke kan finde belæg for dit synspunkt? Hvis du kan svare ja på disse spørgsmål, er kurset noget for dig.

Mange spørger os hvilke kommaregler vi underviser i. Svaret er: det traditionelle kryds og bolle-komma. Det valg har vi truffet fordi næsten alle vores kursister sætter kryds og bolle-komma. (Måske har du bemærket at der ikke er så mange kommaer på sprogseminar.dk. Det skyldes at vi følger Dansk Sprognævns anbefaling og har fravalgt det såkaldte startkomma, men vi underviser meget gerne i det).

Formål

På dette onlinekursus i korrekturlæsning lærer vi dig at læse korrektur og at argumentere for dine rettelser. 

Målgruppe

Alle der enten selv skriver, hjælper andre med at skrive eller fungerer som korrekturlæsere.

Kursusindhold

Selv om du har styr på de almindelige sproglige faldgruber og den grundlæggende grammatik, kan du sikkert godt komme i tvivl – ikke mindst når du retter dine kollegers tekster.

14 dage inden kurset får du tilsendt en række autentiske tekster til korrekturlæsning. På kurset får du gennemgået teksterne, og ved hjælp af opslag på sproget.dk og Dansk Sprognævns hjemmeside ser du reglerne for korrekturrettelserne. På den måde bliver du sikker i dine rettelser – til gavn for både dig og dine kolleger/kunder.

Du skal selv købe en bog

Inden kurset skal du købe Håndbog i Nudansk, se https://www.saxo.com/dk/haandbog-i-nudansk_indbundet_9788792350008

Sådan foregår det

Vi bruger Microsoft Teams til vores onlinekurser. Vi anbefaler browserne Edge og Chrome er bedst. På en Applecomputer anbefaler vi Chrome. Hvis du ikke bruger computer, men fx  iPad, skal du hente appen Microsoft Teams.

Ca. 15 minutter inden kurset får du tilsendt et link som du skal klikke på for at deltage.

Vi holder en pause hver time.

Persondatalov

Alle dine oplysninger bliver behandlet fortroligt. Det vil sige de ikke bliver videregivet til andre uden for Danske Sprogseminarer.

09.00: Korrekturlæsning – overblik og første tekst

Vi indleder med at du får et overblik over de bedste hjælpemidler på nettet: sproget.dk og Dansk Sprognævns hjemmeside. Derefter skal du lære at slå op i Håndbog i Nudansk, som er en uundværlig opslagsbog for korrekturlæseren. Visse emner er forklaret bedre i bogen end på nettet. Derfor indgår bogen som et vigtigt supplement.

Første time slutter med at du får gennemgået den første tekst. For hver fejl får du vist hvor på nettet eller i Håndbogen vi finder belæg for rettelsen.

09.50: Pause

10.00: Korrekturlæsning – argumenter for rettelser

Vi arbejder videre med gennemgang af de tekster du har læst korrektur på som forberedelse til kurset. Du lærer fx at argumentere for sprogfejl mht.

  • forkortelser
  • brugen af store og små bogstaver
  • sammenskrivninger
  • brugen af bindestreger
  • apostroffer
  • accenter
  • kommaer. 

10.50: Pause

11.00: Korrekturlæsning – afsluttende tekster

Vi arbejder videre med korrekturlæsning. Du får gode råd til hvordan man læser korrektur, og til sidst samler vi op på de typer fejl du og de andre deltagere måtte overse så I helt præcist ved hvad I skal være opmærksomme på fremover.

12.00: Kurset slutter