Todageskursus i korrekturlæsning med ChatGPT

Er korrekturlæsning en af dine opgaver? Har du problemer med at rette, fordi du er usikker på, hvad der er sprogligt korrekt? Eller oplever du ofte, at du ved, du har ret, når du læser korrektur, men at du ikke kan finde belæg for dit synspunkt? Hvis du kan svare ja på disse spørgsmål, er vores kursus i korrekturlæsning noget for dig.

Vi studerer naturligvis ChatGPT for at se, hvor meget hjælp vi kan få der. Det er til tider ganske imponerende, men du kan ikke stole på alle svar. Derfor er en solid viden om grammatik og retskrivning vigtig for at kunne bruge ChatGPT som et relevant supplement.

Tilmelding
Kursussted og underviser

8.995 kr. ekskl. moms

2 uger inden kurset. Hvis der er ledige pladser, tager vi imod tilmeldinger indtil 2 dage før kurset.

Indtast dine oplysninger herunder
Fakturering
Hvis du ikke har deltaget i vores kurser før, vil vi gerne vide, hvordan du har fundet Danske Sprogseminarer

Kursus i korrekturlæsning

På dette kursus i korrekturlæsning lærer vi dig at læse korrektur og at argumentere for dine rettelser.

Selv om du har styr på de almindelige sproglige faldgruber og den grundlæggende grammatik, kan du sikkert godt komme i tvivl, ikke mindst når du retter dine kollegers tekster. Vi skal derfor arbejde med korrekturlæsning på en række tekster med forskellige slags sprogfejl.

Ved hjælp af opslag i Håndbog i Nudansk eller på nettet får du gennemgået den relevante forklaring på en række klassiske sprogfejl, så du selv får nemmere ved at forstå fejlene og at argumentere for dine rettelser.

Vores kursus i korrekturlæsning henvender sig til alle, der enten selv skriver, hjælper andre med at skrive eller fungerer som korrekturlæsere.

Mange spørger os, hvilke kommaregler vi underviser i. Svaret er: kryds og bolle-kommaet. Det valg har vi truffet, fordi næsten alle vores kursister sætter kryds og bolle-komma.

Hvis du er usikker på kommareglerne, anbefaler vi, at du tager vores kursus i kommareglerne eller vores onlinekursus i kommareglerne med startkomma. På disse kurser går vi i dybden med kommareglerne, mens vi på kurset i korrekturlæsning fokuserer mere på andre fejltyper.

  • Du får 25 % rabat, hvis du er medlem af vores Sprognetværk.
  • Du får 15 % rabat, hvis du er medlem af Kommunikation og Sprog, Dansk Magisterforening, HK eller Dansk Journalistforbund.

Rabatterne kan ikke kombineres.

Gør opmærksom på dit medlemskab, når du tilmelder dig vores kursus i korrekturlæsning. Det gør du ved i feltet Bemærkninger at skrive, om du er medlem af vores Sprognetværk eller en af de nævnte faglige organisationer.

Du får udleveret et kursusmateriale sammen med Håndbog i Nudansk.

Der er fuld forplejning begge dage på vores kursus i korrekturlæsning. Fra kl. 8.30 er der morgenkaffe med brød, og selve korrekturlæsningskurset begynder kl. 9.00 og slutter kl. 16.00.

Du kan læse nærmere om parkeringsforhold, hvis du klikker på kursusstedet over tilmeldingsformularen.

Kursusprogram

Dag 1: Korrekturlæsning – metode og grundlæggende øvelser

Man kan læse korrektur på mange måder. Oftest er det tidsfaktoren, der har en afgørende betydning for, hvor grundig man kan være. Hvis du kun har kort tid til rådighed, betyder det, at du når at fange de iøjnefaldende fejl.

Efter en introduktion til forskellige måder at læse korrektur på skal vi arbejde med tekster, hvor vi udelukkende slår ned på de iøjnefaldende fejl. Du får præsenteret Håndbog i Nudansk, hvor vi finder grammatiske forklaringer på sprogfejlene. Du lærer fx at argumentere for sprogfejl i

  • forkortelser
  • brugen af store og små bogstaver
  • sammensatte ord
  • brugen af bindestreger
  • apostroffer
  • accenter
  • kommaer. 

Dag 2: Korrekturlæsning – videregående øvelser

Flere af dagens tekster er vanskelige at læse korrektur på. Mange af fejlene er tvivlsomme, dobbeltformer er i spil, og flere af teksterne kræver omskrivninger. 

Vi skal fx arbejde med tekster, hvor punktopstillingen bør omskrives. I den forbindelse ser vi på brugen af store og små bogstaver i punktopstillinger. Mange er i tvivl om, hvorvidt man skal have et sluttegn efter hvert punkt – eller efter sidste punkt. Dette får du svar på.

Vi ser på mange af de mere problematiske typer fejl, som det kan være svært at forholde sig til som korrekturlæser. Hvad er fx forskellen på Vinduerne er pudset og Vinduerne er pudsede? Og hedder det I er velkommen til mødet eller I er velkomne til mødet? Begge former er korrekte, men ved du hvorfor?