Dette kursus i dansk grammatik og retskrivning gør dig bedre til retskrivning og til at skrive godt. Du lærer grammatiske forklaringer på sprogfejl og bliver i stand til at argumentere for dine rettelser.
Disse ting hænger unægteligt sammen: Når man er god til grammatik, bliver man automatisk bedre til retskrivning og til at skrive godt. Har du brug for at få genopfrisket dansk grammatik og retskrivning? Vil du også gerne blive bedre til at opdage sprogfejl og til at forstå de grammatiske forklaringer på fejlene? Så er dette kursus noget for dig.
Dette kursus i grammatik og retskrivning genopfrisker og skærper din viden om dansk grammatik og retskrivning. Det giver dig ikke kun en formel viden, men gør dig også mere sikker, når du skal skrive. Ud fra en masse øvelser lærer du at navigere uden om typiske sprogfejl.
Efter dette kursus er du blevet bedre til
Vores kursus i grammatik og retskrivning er relevant for alle, der har brug for at få repeteret den danske grammatik og retskrivningsreglerne. Du arbejder måske som content writer, sekretær, personlig assistent eller SoMe-manager og vil gerne være sikker på, at dine tekster fremstår skarpe og uden retskrivningsfejl.
Arbejder du i et firma, hvor flere medarbejdere kunne være interesseret i vores kursus i grammatik og retskrivning, holder vi gerne et internt kursus for jer. Skriv til jane@sprogseminar.dk.
Rabatterne kan ikke kombineres.
Gør opmærksom på dit medlemskab, når du tilmelder dig vores kursus i grammatik og retskrivning. Det gør du ved i feltet Bemærkninger at skrive, om du er medlem af vores Sprognetværk eller en af de nævnte faglige organisationer.
På kurset får du udleveret
Til kurset i grammatik og retskrivning skal du medbringe en bærbar computer eller tilsvarende til opslag og deltagelse i diverse øvelser.
Der er fuld forplejning på begge kursusdage; fra kl. 8.30 er der morgenkaffe med brød. Selve kurset begynder begge dage kl. 9.00 og slutter kl. 16.00.
På vores kursus i grammatik og retskrivning ser vi først på en række ordklasser, hvad der kendetegner dem, og hvad de hver især udtrykker. Du får en kort oversigt over de væsentligste ordklasser, deres betydning, funktion og bøjningsmønster.
Derefter ser vi på de to sætningstyper: helsætninger og ledsætninger. En grundlæggende forståelse af sætninger er en forudsætning for at kunne sætte korrekte kommaer. Derfor indgår et minikursus i kommareglerne også i kurset.
Langt de fleste af vores kursister sætter det gamle traditionelle komma (kryds og bolle-kommaet) fra 1918. Derfor bliver du primært undervist i de gamle regler, men du får også indblik i Sprognævnets anbefaling mht. kommaer.
På dag 2 på vores kursus i grammatik og retskrivning tager vi fat på retskrivning. Du får en introduktion til at bruge Håndbog i Nudansk (som du får på kurset). Den skal vi bl.a. bruge til at dokumentere fejltyper med.
Ud fra en række korte teksteksempler skal vi se på en væsentlig del af de typiske retskrivningsfejl, som mange (også veluddannede sprogmedarbejdere) begår.
Er det korrekt at skrive touchscreen? Og hvad med designmanual og gåhjemmøde? Hvordan skal vi behandle engelske ord i dansk, hvad er reglerne for at skrive med stort/småt, hvornår skal der -t på adverbier, og hvad er reglerne for brugen af forkortelser, bindestreger, bindebogstaver, apostroffer og accenter?
Ud over Håndbog i Nudansk lærer du også at finde relevante sprogregler i elektroniske opslagsværker.