Todageskursus i korrekturlæsning

Todageskursus i korrekturlæsning

Vælg dato:
Ingen ledige datoer

Kort om vores kursus i dansk korrekturlæsning

Vores kursus i korrekturlæsning giver dig evnerne til at rette tekster efter gældende kommaregler og argumentere for dine rettelser overfor modtageren, uanset om du læser korrektur på egne eller andres tekster.

Er korrekturlæsning en af dine opgaver? Har du problemer med at rette fordi du er usikker mht. hvad der er sprogligt korrekt? Eller oplever du ofte at du ved du har ret når du læser korrektur, men at du ikke kan finde belæg for dit synspunkt? Hvis du kan svare ja på disse spørgsmål, er kurset noget for dig.

Hvilke kommaregler undervises der i?

Mange spørger os hvilke kommaregler vi underviser i. Svaret er: kryds og bolle-kommaet. Det valg har vi truffet fordi næsten alle vores kursister sætter kryds og bolle-komma. Måske har du bemærket at der ikke er så mange kommaer på sprogseminar.dk. Det skyldes at vi følger Dansk Sprognævns anbefaling og har fravalgt det såkaldte startkomma.

Hvem er kurset relevant for?

Alle der enten selv skriver, hjælper andre med at skrive eller fungerer som korrekturlæsere. Sidder du i et firma hvor flere medarbejdere kunne være interesseret i det samme kursus, så holder vi gerne et internt kursus for jer. Skriv til jane@sprogeminar.dk.

Hvad lærer jeg på kurset?

På dette kursus i korrekturlæsning lærer vi dig at læse korrektur og at argumentere for dine rettelser.

Selv om du har styr på de almindelige sproglige faldgruber og den grundlæggende grammatik, kan du sikkert godt komme i tvivl, ikke mindst når du retter dine kollegers tekster. Vi skal derfor arbejde med korrekturlæsning på en række tekster med forskellige slags sprogfejl. Ved hjælp af opslag i Håndbog i Nudansk eller på nettet får du gennemgået den relevante forklaring på en række klassiske sprogfejl så du selv får nemmere ved at forstå fejlene og at argumentere for dine rettelser.

Kursus i kommaregler

Vi kommer også til at arbejde med kommaregler. Vi ser nærmere på tvivlsomt kommaterede tekster og gennemgår de relevante kommaregler.

Praktisk information

Du skal medbringe en bærbar computer til opslag på nettet samt skriveøvelser.

Kursusmateriale

På kurset får du udleveret

 • Håndbog i Nudansk
 • PowerPointpræsentation, supplerende sider og diverse øvelser.
Forplejning og tidsrum

Der er fuld forplejning begge dage; fra kl. 8.30 er der morgenkaffe med brød. Selve kurset begynder begge dage kl. 9.00 og slutter kl. 16.00.

Rabatter

 • Du får 25 % rabat hvis du er medlem af vores sprognetværk.
 • Du får 15 % rabat hvis du er medlem af Kommunikation og Sprog eller eller af DM..

Rabatterne kan ikke kombineres. 
For at få rabatten som medlem af vores sprognetværk skal du på tilmeldingsblanketten sætte et hak ud for "Sprognetværk".

For at få fagforeningsrabatten skal du i feltet "Bemærkninger" på tilmeldingsblanketten oplyse hvilken af de to faglige organisationer du er medlem af.

Persondatalov

Alle dine oplysninger bliver behandlet fortroligt. Det vil sige de ikke bliver videregivet til andre uden for Danske Sprogseminarer.

Kursusprogram

Dag 1: Korrekturlæsning – metode og grundlæggende øvelser

Man kan læse korrektur på mange måder. Oftest er det tidsfaktoren der har en afgørende betydning for hvor grundig man kan være. Hvis du kun har kort tid til rådighed, betyder det at du når at fange de iøjnefaldende fejl.

Efter en introduktion til forskellige måder at læse korrektur på skal vi arbejde med tekster hvor vi udelukkende slår ned på de iøjnefaldende fejl. Du får præsenteret Håndbog i Nudansk hvor vi finder grammatiske forklaringer på sprogfejlene. Du lærer fx at argumentere for sprogfejl i

 • forkortelser
 • brugen af store og små bogstaver
 • sammenskrivninger
 • brugen af bindestreger
 • apostroffer
 • accenter
 • kommaer. 

Dag 2: Korrekturlæsning – videregående øvelser

Flere af dagens tekster er vanskelige at læse korrektur på. Mange af fejlene er tvivlsomme, dobbeltformer er i spil, og flere af teksterne kræver omskrivninger. 

Vi skal fx arbejde med tekster hvor punktopstillingen bør omskrives. I den forbindelse ser vi på brugen af store og små bogstaver i punktopstillinger. Mange er i tvivl om man skal have et sluttegn efter hvert punkt – eller efter sidste punkt. Dette får du svar på.

Vi ser på mange af de mere problematiske typer fejl, som det kan være svært at forholde sig til som korrekturlæser. Hvad er fx forskellen på Vinduerne er pudset og Vinduerne er pudsede? Og hedder det I er velkommen til mødet eller I er velkomne til mødet? Begge former er korrekte, men ved du hvorfor?