Blog

 • Gymnasielærere er generelt ikke sikre i retskrivning

  19. oktober 2021

  Jeg læste med stor interesse en artikel i Politiken fredag den 15. oktober. Artiklen handlede om, at eleverne i gymnasiet generelt ikke er særlig dygtige til at skrive korrekt. I artiklen kom det også til udtryk, at det måske delvis skyldes dansklærernes nedprioritering af faget.

  Jeg har arbejdet som gymnasielærer i dansk og har i over 25 år drevet min egen kursusvirksomhed, Danske Sprogseminarer. Min erfaring siger mig, at det ikke er hos eleverne, at problemet ligger. Det ligger derimod hos underviserne, dvs. gymnasielærerne, men jeg tænker faktisk også på folkeskolelærerne. Når de ikke prioriterer undervisning i retskrivning, skyldes det efter min mening, at de er usikre mht. retskrivning. Jeg er ret overbevist om, at usikkerheden skyldes mangelfuld uddannelse i retskrivning. Så for at gøre noget ved lærernes manglende sproglige kompetence er man nødt til at se nærmere på deres uddannelse og gøre noget ved den.

  Hvem underviser i dansk på seminarierne og på universite...

 • Kommareglerne

  Lær at sætte kommaer

  02. september 2021

  Mellem helsætninger

  Eksempel: Det regner i dag, så bliver vi hjemme.

  I opremsninger
  Eksempel: Hver dag spiser de fisk, æg, brød og gryn.           

  Ved tilføjelser
  Eksempel: Han kan godt lide vegetarmad, fx linsefrikadeller.                        

  Ved navnetillæg
  Eksempel: Danmarks største å, Gudenåen, løber gennem Silkeborg.

  Foran men
  Eksempel: De holder fri i dag, men i morgen er de igen på arbejde.

  Efter ledsætninger (slutkomma)
  Eksempel: At de spiser sundt, er der ingen tvivl om.

  Før og efter parentetiske ledsætninger
  Eksempel: Hans forældre, som lige har fejret sølvbryllup, er rejst til USA.

  Foran andre ledsætninger (valgfrit startkomma)
  Eksempel: Der er ingen tvivl om, at de spiser sundt.

   

  Uddybende om nogle af ko...
 • Startkomma og ledsætning

  11. juli 2021

  Hvis du ønsker at deltage i et af vores kommakurser, har du to muligheder:

  1) Kursus i kommareglerne (fremmøde fra 9.00 til 16.00 i København)
  2) Onlinekursus i kommareglerne (9.00-12.00)

  Hvad er et startkomma? 

  Kommaet før ledsætninger (bisætninger) kalder Dansk Sprognævn et startkomma. Vælger vi at sætte startkomma, følger vi de gamle kryds og bolle-kommaregler fra 1918. Vælger vi ikke at sætte startkomma, følger vi Dansk Sprognævns anbefaling. 

  Eksempler:

  Børnene siger, at de kan lide fisk (med startkomma)

  Børnene siger at de kan lide fisk (uden startkomma)

  Startkommaet står altså før ledsætningen at de kan lide fisk.

  Hvad er en ledsætning?

  En ledsætning (bisætning) kan kendes på disse 4 måder:

  1) En led...

 • Stop det sproglige sneskred

  At være ”i øjenhøjde med seerne” er stærkt overvurderet. Journalister og nyhedsoplæsere bør ikke være bange for at fremstå som sproglige autoriteter.

  15. marts 2017

  Hvis blot nyhedsudsendelserne herhjemme efterstræbte samme fokus på sproglig korrekthed som på grafisk ramasjang, ville meget være vundet.

  Monopoltiden har modtaget mange hug i tidens løb, men jeg savner ofte den æras mere ophøjede omgang med det danske sprog.

  Ingen individer skal her nævnes, men flere yngre nyhedsværter har et upræcist sprog og kvaler med at stille deres spørgsmål klart og fyndigt.

  DR K sendte i 2013 den fremragende serie ”Verdens brændpunkter”, hvor en række af monopoltidens journalister så tilbage på en skelsættende begivenhed de dækkede.
  Og selv med min bedste vilje kan jeg ikke høre at det dansk Lasse Jensen, Jens Nauntofte og de andre koryfæer talte, skulle være støvet eller tørt.
  Med i serien er også tidligere Moskvakorrespondent Leif Davidsen, som for mig er indbegrebet af formidlingsformat. Han taler et smukt og dannet, men skam også dynamisk og inspirerende dansk.
  Bevares, disse dyder findes endnu, fx i skikkelse af de desv...

 • På eller i Island

  18. november 2016

  Mange vakler, når de skal sætte en præposition foran Island og Grønland. Det naturligste for de fleste af os er nok at sige ”på Island”, men andre finder at det er mere respektfuldt over for nationer som Island og Grønland at sige ”i”. Det har muligvis noget med nationernes alder at gøre. Island og Grønland er som selvstændige nationer meget unge, og nogle ønsker måske derfor at betone deres selvstændighed.
  Argumentet kan være at man siger ”på Anholt”, men ”i Storbritannien”. En ø som en del af et rige udløser altså ”på”, mens en ø som selvstændig nation kalder på ”i”.
  Det bliver hurtigt lidt indviklet, fordi Storbritannien på dansk både betegner en ø (Britain: England, Wales og Skotland) og et rige (United Kingdom: England, Wales, Skotland og Nordirland).

  Under alle omstændigheder siger Dansk Sprognævn at begge former er korrekte. Men hvis en islænding eller en grønlænder tager anstød af "på", skader det jo ingen at sige "i".

   

  Torben Okholm

  ...
 • Skriv dit liv – hvis du tør

  ”Vi bør altid se tilbage på vores fortid med en form for øm foragt” udtalte den engelske dramatiker Dennis Potter engang. De ord rinder af og til i hu når man som jeg jævnligt læser den type artikler, hvor skribenten bruger løs af hovedstolen, altså sit eget livsforløb.

  31. oktober 2016

  Det må være en svær kunst at skrive om sig selv så det får almen relevans – men flere personer på forskellige alderstrin herhjemme mestrer det man kunne kalde inspirerende og opbyggelig selvudstillelse. I det følgende skal fire af dem hyldes. 

  To af de vigtigste, om end uskrevne, regler for denne genre er: Nul sentimentalitet, godt med selvironi. Mest afgørende er dog et talent for at servere dyb eksistentiel indsigt på en uprætentiøs eller ligefrem legende facon. 

  Weekendavisen har en særlig klumme, Levned & Meninger, afsat til denne form for ”livsskriveri”. Unge Iben Foss udviste for nylig i de spalter den særligt ædle form for generøsitet det er at dele sine bommerter med omverden. I artiklen Godnat, der handler om hendes søvnbesvær, fortæller hun om en af de mere begivenhedsrige vågne nætter. Den indtræf da hun i starten af tyverne ”udlevede fjumreårsklichéen om at tage til Mellemamerika for at lære spansk og passe fattige indianerbørn.” I det ikke helt ufarlige ...