Lær at sætte komma

På dette kommakursus lærer du at sætte korrekt komma på dansk. Og hvis du hidtil har sat kommaer, fordi du synes, de ser rigtige ud, vil du efter kurset sætte kommaer, fordi du ved, de er rigtige.

I Danmark har der været skiftende anbefalinger for kommatering gennem årene, og derfor synes mange, at reglerne er forvirrende. Men alle kan lære at sætte komma korrekt, og det lærer du på dette kursus.

Vi kigger på de officielle retningslinjer for dansk kommatering, og vi ser også på, hvilken hjælp (hvis nogen) du kan hente fra ChatGPT.

En stak papirer; øverst ligger et ark med store kommaer
Tilmelding
Kursussted og underviser

3.995 kr. ekskl. moms

1 uge inden kurset. Hvis der er ledige pladser, tager vi imod tilmeldinger indtil dagen før kurset.

Indtast dine oplysninger herunder
Fakturering
Hvis du ikke har deltaget i vores kurser før, vil vi gerne vide, hvordan du har fundet Danske Sprogseminarer

Lær at sætte komma

På dette kommakursus lærer du at sætte komma. Kortere kan det ikke siges.

For at kunne sætte korrekt komma skal du vide noget om sætningstyper og i særdeleshed ledsætninger, så det gennemgår underviseren med dig først. De fleste kommafejl skyldes nemlig manglende viden om ledsætninger. Når denne viden er på plads, dykker vi ned i de officielle kommaregler, og gennem kursets mange øvelser får du rig lejlighed til selv at træne dine evner til at sætte korrekt komma.

Vi supplerer de officielle kommaregler med anerkendte opslagsværker både i fysisk bogform og online, og vi kigger også på, hvilken hjælp ChatGPT kan tilbyde.

Dansk Sprognævn tillader kommatering med både tilvalgt og fravalgt startkomma. Vi underviser i begge dele på vores kommakursus.

Vores kommakursus henvender sig til alle, der enten selv skriver, hjælper andre med at skrive eller retter andres tekster, og som gerne vil lære kommareglerne at kende og blive bedre til at sætte komma. Du er måske

 • content manager
 • copywriter
 • oversætter
 • journalist
 • sekretær
 • redaktør
 • PA.

For at få fuldt udbytte af kurset bør du have en grundlæggende viden om dansk grammatik, dvs. at du fx hurtigt skal kunne identificere et udsagnsled og et grundled.

 • Du får 25 % rabat, hvis du er medlem af vores Sprognetværk.
 • Du får 15 % rabat, hvis du er medlem af Kommunikation og Sprog, Dansk Magisterforening, HK eller Dansk Journalistforbund.

Rabatterne kan ikke kombineres.

Gør opmærksom på dit medlemskab, når du tilmelder dig kommakurset. Det gør du ved i feltet Bemærkninger at skrive, om du er medlem af vores Sprognetværk eller en af de nævnte faglige organisationer.

Medbring gerne computer på dagen.

Forud for kommakurset får du tilsendt kursusmateriale via e-mail; du vælger selv, om du ønsker at have materialet på den computer, du tager med på kurset, eller om du foretrækker at printe det.

Der er fuld forplejning hele dagen; fra kl. 8.30 er der morgenkaffe med brød. Selve kommakurset begynder kl. 9.00 og slutter kl. 16.00. 

Hvis du har spørgsmål til kurset i kommareglerne, sidder vi klar til at svare. Skriv til os på jane@sprogseminar.dk.

Kursusprogram

08.30: Morgenkaffe med brød

09.00: Sætningstyper

For at lære at sætte komma er det vigtigt at forstå forskellen på de forskellige sætningstyper. Især ledsætninger (bisætninger) volder mange mennesker besvær; derfor begynder vi på kommakurset med at studere følgende:

 • helsætninger
 • helsætningsstammer
 • ledsætninger.

Derefter gennemgår vi de forskellige ledsætningstyper, og du lærer forskellige måder at kende ledsætninger på.

Mange tror, at det er tilstrækkeligt at sætte komma ud fra kryds og bolle-metoden. Men det er langtfra tilstrækkeligt. Uden viden om ledsætninger vil du aldrig sætte korrekt komma.

Undervejs vil der være masser af øvelser i at kende ledsætninger og i at sætte komma.

12.00: Frokost

12.30: Kommaregler

Om eftermiddagen på vores kommakursus lærer du de officielle kommaregler. Derefter skal vi arbejde med sætninger, hvor du får træning i at se, hvilke kommaregler der er i spil, og du lærer at forklare alle de kommaer, der skal være i en tekst.

I den forbindelse finder vi belæg for kommaerne i anerkendte onlineressourcer og i Håndbog i Nudansk. Vi undersøger også, hvilken hjælp ChatGPT kan tilbyde os.

Især kommaer før og efter ledsætninger er en udfordring. Derfor arbejder vi på kommakurset specielt med dem. Som en naturlig del af indlæringen får du lært, hvad forskellen er på fravalgt og tilvalgt startkomma, så du efter kurset er bekendt med alle kommareglerne.

Når dagen er omme, kan du sætte komma i enhver tekst, der måtte lande på dit skrivebord.

16.00: Kommakurset slutter