Kursus i oversættelse med særligt fokus på ChatGPT m.m.

Lær at oversætte hurtigere og bedre ved hjælp af elektroniske hjælpemidler.

Der er sket meget inden for sprogteknologi de senere år, så meld dig til vores kursus i oversættelse. Med udgangspunkt i dansk og engelsk bliver du her opdateret på de seneste landvindinger inden for oversættelse og elektroniske hjælpemidler, herunder kunstig intelligens.

Vi ser nærmere på gratis oversættelsesprogrammer som DeepL og undersøger, hvad ChatGPT formår som oversættelsesværktøj.

Tilmelding
Kursussted og underviser

4.995 kr. ekskl. moms

2 uger inden kurset. Hvis der er ledige pladser, tager vi imod tilmeldinger indtil dagen før kurset.

Indtast dine oplysninger herunder
Fakturering
Hvis du ikke har deltaget i vores kurser før, vil vi gerne vide, hvordan du har fundet Danske Sprogseminarer

Kursus i oversættelse mellem dansk og engelsk: begreber og hjælpemidler

På dette kursus får du en indføring i de centrale begreber inden for den moderne oversættelses­videnskab og den dertil knyttede praksis. Vi ser, hvordan maskinoversatte tekster fungerer i forhold til forskellige teksttyper, oversættelsesstrategier og målgrupper. Du får desuden (via ChatGPT) lejlighed til at se hvad man opnår med kunstig intelligens i forhold til traditionelle online-maskinoversættelser som Google Translate. 

Kurset henvender sig til såvel nye som erfarne sprogmedarbejdere, der gerne vil sætte sig ind i den nyeste udvikling inden for oversættelse i teori og praksis.

Målgruppen består derfor ikke alene af fagsproglige oversættere, der bruger – eller overvejer at bruge – maskinoversættelse i deres daglige arbejde. Også litterære oversættere og journalister vil have glæde af at kende de genveje (og vildveje), som moderne ordbøger, korpusser og andre gratis oversættelsesteknologier frister med.

  • Du får 25 % rabat, hvis du er medlem af vores Sprognetværk.
  • Du får 15 % rabat, hvis du er medlem af Kommunikation og Sprog, Dansk Magisterforening, HK eller Dansk Journalistforbund.

Rabatterne kan ikke kombineres.

Gør opmærksom på dit medlemskab, når du tilmelder dig kurset i oversættelse. Det gør du ved i feltet Bemærkninger at skrive, om du er medlem af vores Sprognetværk eller en af de nævnte faglige organisationer.

Medbring selv en bærbar computer.

Der er fuld forplejning begge dage; fra kl. 8.30 er der morgenkaffe med brød. Selve kurset begynder begge dage kl. 9.00 og slutter kl. 16.00.

Der er gratis parkering.

Kursusprogram

08.30: Morgenkaffe med brød

09.00: Centrale spørgsmål om oversættelse

Om formiddagen præsenteres du først for en række centrale begreber og strategier inden for den moderne oversættelsesvidenskab og -praksis. Vi sætter derefter fokus på gratis onlineresurser som ordbøger, tekstkorpusser og oversættelses­programmer (især Google Oversæt og DeepL), hvis styrker og svagheder vi indkredser. Hvilke hjælpemidler egner sig til hvilke teksttyper? Og giver det stadig mening at oversætte tekster ’fra bunden’, eller bør man som humanoversætter benytte sig af maskinoversættelse, som man så efterredigerer?

12.00 Frokost

12.30: Kan vi med fordel bruge AI (kunstig intelligens)?

Om eftermiddagen vil du selv kunne besvare dette spørgsmål. Du får nemlig rig lejlighed til at afprøve og sammenligne ChatGPT’s og de andre onlinekilders bud på løsninger af en række typiske problemer ved oversættelse af såvel almene som fagspecifikke tekster på hhv. dansk og engelsk. Du er her velkommen til at benytte tekster, som du selv arbejder (eller har arbejdet) med.

16.00: Kurset slutter